Materiaal

Om de fietsvakantie te laten slagen is het belangrijk om de juiste spullen mee te nemen. Niet teveel, niet te weinig. Het verschil zit in kleine dingen. Alleen dingen meenemen die lokaal niet of moeilijk verkrijgbaar zijn. Op deze pagina volgt informatie over fiets en bepakking.

De wielen

De op een na belangrijkste reisgenoot is de fiets. De planning is om iedere dag zo’n 5-6 uur op de fiets te zitten. De fiets moet dus net zo goed passen als de fietskleding. Zelf fiets ik al jaren lang met volle tevredenheid op een Trek Navigator X550. Een stevige fiets, compact, met 28” wielen. Bagagedragers voor en achter zijn, hoe kan het ook anders, van Tubus.

Trek X550 Navigator

Trek X550 Navigator

Na geruime tijd van fietsen heb ik echter gemerkt dat mijn zadel zich inmiddels als een spons gedraagd: na iedere regenbui een natte kont!  Mijn gevoelens zijn nog verdeeld over het vervangen: enerzijds heb ik geen zin om dagelijks met een natte kont mijn stalenros te berijden. Anderzijds wil ik niet zo kort van te voren een compleet ander zadel op mijn fiets monteren, aangezien dit het risico op pijntjes danwel een blessure vergroot. Uiteindelijk heb ik toch maar besloten om het zadel te vervangen en ben gaan struinen op internet. Visies verschillen over het zadel. De zachtere gel-zadels geven meer comfort maar leveren druk op de zachtere delen van het achterwerk. Een hard zadel daarentegen voelt als een plank. Uiteindelijk is de keus gevallen op een Specialized Sonoman in de maat 175mm. Ja je leest het goed, deze zadels zijn verkrijgbaar in maten. In de winkel mocht op een stukje memoryfoam plaatsnemen, zodat men de afstand tussen de zitbotjes kon opmeten. Op deze wijze is een comfortabel goed zittend zadel hopelijk een feit! Net zo belangrijk als de zadelkeuze is de afstelling ervan. Hoogte, afstand tot stuur, afstelling in rijrichting en horizontaalstelling kunnen een fietstrip maken of breken. Om dit laatste probleem aan te pakken heb ik een zogenaamde bikefit laten doen. Een aantal maten van mijn lichaam zijn opgemeten, waarbij vervolgens computerprogrammatuur uiteindelijk uitrekent wat de ideale afstelling zou moeten zijn.

specialized-2010-sonoma-gel-saddle

Specialized Sonoma

Ook de banden zijn belangrijk voor een onbezorgde vakantie. Er worden veel eisen aan gesteld. In willekeurige volgorde; slijtvast, goede grip, belasting, lekbestendig, lage rolweerstand, zichtbaarheid. Om zo een paar te noemen. Omdat we een deel van de reis op onverharde weg zullen fietsen is de keus gevallen op de Schwalbe Marathon Cross. Het verenigt alle eisen en vormt een ideale combinatie. Klein praktisch punt hierbij is dat deze verkrijgbaar is als draad- en vouwband. Een reserve-exemplaar kan makkelijk in de tassen gepakt worden.

Voor de afmontage van de fiets zijn veel keuze mogelijkheden. Om de fiets simpel en betaalbaar te houden is gekozen voor Shimano LX. Deze groep valt tussen de Deore en de XT. Een goed compromis. 9-speed verzet (11-34) in combinatie met een triple speed voor. De overbrengingsverhoudingen van de versnellingen zijn goed te vergelijken met die van een mountainbike. Zeker in het heuvelachtig en bergachtig terrein zijn deze noodzakelijk. Veel omwentelingen maken zonder jezelf op te blazen. De beide derailleurs zijn simpel qua constructie en makkelijk in het onderhoud. Tevens zijn ze makkelijk af te stellen, erg handig als je op jezelf bent aangewezen. Pedalen zijn van het type combi (Shimano PD-A530). Ene kant is een ‘gewoon’ pedaal en de andere een kliksysteem, SPD. Verzonken in de zool van de fietsschoen zit een stalen klemmetje dat in het pedaal geklikt kan worden. Het is wel even wennen maar daarna is het erg fijn fietsen. De voeten blijven goed op de pedalen staan en naast het duwen op het pedaal kan er ook aan getrokken worden. Dit klinkt misschien vreemd maar pakt in de praktijk goed uit.

Remmen, zeker een onderdeel van de fiets om even mee stil te gaan staan… Bergop zal dit onderdeel  weinig aandacht krijgen. Bergaf het omgekeerde. Met volle bepakking afdalen zonder betrouwbare remmen geeft een erg onbehaaglijk gevoel. De laatste jaren zijn de remmen voor de fiets veel veranderd. In het verleden werd geremd met een trommelrem of een velgrem. Op dit moment zet hydraulische bediening de toon. Hydraulische velgremmen en schijfremmen zijn trend op de moderne mountainbike en trekkingfiets. Behoudend als ik ben blijf ik liefhebber van de V-brake:  Simpele velgremmen. Deze remmen misschien niet het beste van allemaal maar kunnen eigenlijk niet stuk. Ook kunnen de blokjes makkelijk gewisseld worden. Goede remblokken zijn natuurlijk een must.

Om de spullen mee te kunnen nemen zijn goede tassen nodig. Onze keus is gevallen op de tassen van Ortlieb. Een begrip in de wereld van vakantiefietsers. De set bestaat uit een 2-tal achtertassen, een 2-tal voortassen en een stuurtas.  Op de stuurtas zitten drukknopen om een kaartmap te bevestigen. Ook erg handig. Per fiets kan zo’n 70 ltr. bagage in de tassen worden gepakt. Jammer is dat kwaliteit een gewicht heeft… Het eigen  gewicht van de tassen is 4,5 kg. Dit lijkt misschien niet zoveel maar is toch ongeveer 15% van de totale bagage. Naast deze tassen gebruiken we een klein zadeltasje en een bagagerol. In de zadeltasjes zitten handige dingen zoals een kabelslot, multitools, bandengereedschap en zadeldekje. Bagagerol voor tent, slaapzak en -matje.

Afhankelijk van de bestemming en de invulling van de reis wordt de bepakking geselecteerd. Voor de reis naar Nieuw Zeeland nemen we ieder zo’n 20 kg bepakking mee. Het gewicht van de fiets is ca. 17 kg. Het totaal (reisklaar) gewicht komt daarmee op 40 kg.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS